Hardlopen kan je fysieke en mentale gezondheid aanzienlijk verbeteren. Op de vraag of hardlopen gezond is, is het antwoord kort gezegd “ja”. Hardlopen is goed voor zowel lichaam als geest.  

Hardlopen kan stress verminderen, de gezondheid van het hart verbeteren en zelfs de symptomen van depressie helpen verlichten. Sommige onderzoekers denken dat hardlopen zo goed voor ons kan zijn, omdat het iets is waarvoor we zijn geëvolueerd.

Mensen zijn gemaakt om te rennen

Veel experts denken dat menselijke lichamen zijn gevormd zoals ze zijn, omdat we zijn geëvolueerd tot extreem effectieve duurlopers. De vormen van onze heupen en voeten, de lengte van onze benen, onze schokabsorberende tussenwervelschijven en ons vermogen om te zweten, maken het voor ons mogelijk om kilometers lang te rennen.

Het is dus misschien geen verrassing dat hardlopen sterk wordt geassocieerd met een aantal voordelen voor ons lichaam en onze hersenen.

Veel deskundigen beschouwen lichaamsbeweging als een wondermiddel. Hardlopen is een van de meest toegankelijke en eenvoudige manieren om de belangrijke voordelen van lichaamsbeweging te krijgen.

Omdat het je conditie verbetert, is hardlopen een geweldige manier om de cardiovasculaire gezondheid te helpen verbeteren. Bovendien verbrand je calorieën en kun je onder andere kracht opbouwen. Er is ook een lange lijst met psychologische voordelen die hardlopers uit hun sport halen.

Het (goed) leren hardlopen kan in het begin een behoorlijke uitdaging zijn. Maar zodra je lichaam en geest beginnen te acclimatiseren, kan hardlopen heerlijk en meditatief zijn en een gevoel van vrijheid geven. 

Hieronder som ik enkele fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van hardlopen op.

Hardlopen kan depressies verlichten en de stemming verbeteren

Volgens een recente studie is 30 minuten op een loopband voldoende om de stemming te verbeteren van iemand die aan een depressieve stoornis lijdt. Zelfs deelnemers die stapvoets bewogen, ontvingen hetzelfde stemmingsverhogende voordeel.

Dit laat zien dat bewegen, ongeacht in welk tempo je gaat, positieve effecten heeft en bijdraagt aan de toch al aanzienlijke hoeveelheid onderzoek waaruit blijkt dat hardlopen en andere vormen van lichaamsbeweging de stemming kunnen verbeteren en depressie kunnen helpen bestrijden.

Hardlopen verbetert de gezondheid van je knieën

Kniepijn kan een hardloper snel buitenspel zetten. Het is vaak een teken van overbelasting of slijtage. Maar hardlopen is waarschijnlijk niet de oorzaak van knieartrose.

In een acht jaar durend onderzoek onder 2.637 deelnemers ontdekten onderzoekers dat hoe meer mensen renden, hoe kleiner de kans dat ze last hadden van kniepijn of artrose. Hoewel het moeilijk te zeggen is dat mensen direct door hardlopen minder kniepijn hebben ervaren, denken onderzoekers dat dit het geval kan zijn, omdat hardlopen mensen helpt hun BMI onder controle te houden en hun beenspieren sterk te houden. Hardlopen versterkt ook de botten.

Hardlopen helpt om beter te slapen, verbetert het humeur en het  concentratievermogen

In een onderzoek onder 51 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar kreeg de helft de opdracht om hardlopen aan hun routines toe te voegen, terwijl de andere helft dat niet deed (ze kregen wel wat beweging, maar voegden geen vast hardloopritme toe). Om de voordelen van hardlopen te benutten, rende de groep hardlopers gedurende drie weken 30 minuten per dag, vijf dagen per week, in een gematigd tempo.

Degenen in die hardloopgroep bleken beter te slapen, vertoonden tekenen van verbeterd psychologisch functioneren en concentreerden zich overdag beter. Dezelfde voordelen zijn waarschijnlijk van toepassing op hardlopers van elke leeftijd.

Hardlopen helpt tegen hart- en vaatziekten

Hardlopen gezond - goed voor hart- en vaatziekten

We weten dat beweging goed is voor het hart, dus het is geen verrassing dat hardlopen helpt tegen hart- en vaatziekten. Over het algemeen geldt dat hoe meer mensen hardlopen, hoe gezonder hun hart is. Maar je kunt grote voordelen behalen zonder veel te hoeven doen: slechts vijf minuten per dag hardlopen kan jaren aan je leven toevoegen.

Er is enige bezorgdheid geweest dat extreme hoeveelheden hardlopen – we hebben het over ultramarathon afstanden – het hart zou kunnen belasten of littekens zou kunnen geven. Maar een groeiend aantal onderzoeken lijkt erop te wijzen dat dit niet iets is om je zorgen over te maken. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die ten minste 40 kilometer per week hardlopen, een gezonder hart hebben dan degenen die bijvoorbeeld 20 kilometer per week rennen.

Hardlopen kan je geest verbeteren en fit te houden

Als je je geest gezond wilt houden naarmate je ouder wordt, wijst onderzoek uit dat bewegen een van de beste dingen is die je kunt doen.

Een overzicht van onderzoek naar het cognitief stimulerende effect van beweging (die in veel onderzoeken ofwel hardlopen, joggen of stevig wandelen was) vond dat hardlopen voor kinderen het geheugen en de focus verbeterde. Voor jongvolwassenen en ouderen zag het geheugen een vergelijkbare boost.

Hardlopen is een geweldige manier om calorieën te verbranden

Met een snelheid van 8 km per uur verbrandt een persoon van 72 kg ongeveer 606 calorieën per uur – en een persoon van 90 kg verbrandt in dat uur 755 calorieën.

Als ze sneller gingen, met een snelheid van 12 km per uur, zouden diezelfde mensen ongeveer 861 en 1.074 calorieën verbranden. Hardlopen helpt je dus bij het afvallen.

Hardlopen vermindert de kans op overlijden

Door regelmatig 30 minuten of meer in beweging te zijn, is de kans op overlijden door welke oorzaak dan ook aanzienlijk kleiner. Volgens sommige onderzoeken is het nog beter om een uur of meer te bewegen.

Mensen die aan deze bewegingsrichtlijnen voldoen, hebben significant minder kans op het ontwikkelen van een aantal vormen van kanker, volgens een grootschalig onderzoek.

Conclusie

Kortom: genoeg goede redenen om je hardloopschoenen aan te trekken en te beginnen met hardlopen! Zoek je nog meer voordelen om te beginnen met hardlopen? Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *