Hardlopen is hartstikke gezond. Zowel voor het lichaam als de geest. Voor sommigen is het lekkere gevoel dat zij krijgen van hardlopen zelfs zo verslavend dat ze kunnen blijven hardlopen. Om in die fase te komen, zal je eerst een aantal obstakels moeten overwinnen. Want om structureel meerdere keren per week te lopen heb je discipline nodig. Hardlopen kan zwaar zijn, want je moet in weer en wind naar buiten, en het kan soms saai zijn om iedere keer dezelfde training te doen. Het is daarom goed om alle voordelen van hardlopen even voor je op een rijtje te zetten.

Ben je eenmaal begonnen met hardlopen en heb je jouw ritme gevonden, dan zal je ondervinden dat het harde werk de moeite waard is geweest. hardlopen heeft namelijk – zowel mentaal als fysiek – ontzettend veel voordelen.

De fysieke voordelen van hardlopen

De meeste mensen zullen beginnen met hardlopen omdat ze willen afvallen of omdat ze hun conditie of gezondheid  willen verbeteren. En dat zijn zeer terechte beweegredenen, want hardlopen heeft inderdaad heel veel fysieke voordelen.

Je kunt over het algemeen zeggen dat je algehele gezondheid erop vooruitgaat wanneer jij regelmatig gaat hardlopen. Zo gaan je longen gaan beter functioneren, maakt je lichaam meer goede cholesterol aan en heb je doorgaans minder vermoeidheidsklachten. Allemaal lichamelijke voordelen die jij kunt opdoen door simpelweg te gaan starten met hardlopen. Maar er zijn er nog meer!

Hardlopen en afvallen

Hardlopen is een van de meest efficiënte sporten wanneer het gaat om calorieën verbranden. Door te gaan hardlopen op het juiste tempo kun je ontzettend veel calorieën en vetten verbranden. Zo kan hardlopen, in combinatie met een gebalanceerd eetpatroon, helpen bij het afvallen. En daarbij zeggen we bewust ‘helpen’ want om op de lange termijn af te kunnen vallen en op gewicht te blijven zal je jouw levensstijl blijvend moeten aanpassen.

Voordelen hardlopen: Je ervaart minder stress

Een ander voordeel van hardlopen is dat je stressniveau omlaag gaat op het moment dat jij in de buitenlucht gaat lopen. En een lager stressniveau draagt bij aan een gezonder lichaam. Wanneer jouw lichaam stress ervaart, maakt het cortisol aan. Cortisol is een hormoon dat het lichaam aanmaakt in de bijnieren en bekend staat als het ‘stresshormoon’. Maakt jouw lichaam teveel Cortisol aan,  dan leidt dit in het algemeen tot gewichtstoename. Dit komt doordat het overtollige deel van het hormoon opgeslagen zal worden in actief vetweefsel op en rond de buik. Door te gaan hardlopen, verminder jij dus jouw stressniveau en zal je lichaam minder cortisol gaan aanmaken en minder vetten gaan opslaan.

Meer spieren, minder vet

Daarnaast krijgt jouw lichaam door het hardlopen een andere samenstelling. Door te gaan hardlopen zal je meer spieren opbouwen en meer vet kwijtraken. Zeker op het moment dat je lopen gaat combineren met een gezond voedingspatroon zul je opmerken dat jouw lichaam andere vormen gaat aannemen. Ben je op het punt gekomen dat je spieren niet meer in omvang kunnen toenemen door hardlopen alleen? Dan kun je overwegen om jouw hardlooptrainingen te gaan combineren met krachttraining. Dit zal uiteindelijk ook leiden tot betere loopprestaties.

Betere stofwisseling

Door te hardlopen krijgt je stofwisseling een  enorme boost. Door te lopen verbrandt jouw lichaam sneller calorieën en die snellere verbranding gaat ook nog door wanneer jij de training hebt gestaakt en weer thuis op de bank zit. Hoe langer  en vaker jij loopt, hoe efficiënter jouw lichaam om zal gaan met het energieverbruik.

Daarnaast zal de door te gaan hardlopen een betere uithoudingsvermogen krijgen, sterkere spieren ontwikkelen en daarmee een snellere stofwisseling. Wanneer je tijdens het lopen regelmatig je hartslag verhoogt door harder te lopen, dan versterkt je hartspier en vergroot daarmee de capaciteit om zuurstof door het lichaam te pompen. Hierdoor ontstaat een betere stofwisseling.

Betere bloedsomloop

Tot slot kun je met hardlopen ook je bloedsomloop verbeteren doordat de bloedvaten wijder zullen worden en je longinhoud zal toenemen. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je het hardlopen regelmatig blijft doen. Want door te hardlopen, raakt jouw lichaam gewend aan een hoger energieverbruik. Ga je hiermee stoppen, dan zal het lichaam zich weer moeten gaan aanpassen aan het feit dat het minder energie zal gaan verbruiken. Om dus in een positieve spiraal te blijven zal je regelmatig moeten blijven lopen. Alleen dan blijft het hardlopen je makkelijk afgaan en blijf jij de lichamelijke voordelen hiervan ervaren.

De mentale voordelen van hardlopen

Hardlopen is dus hartstikke gezond voor het lichaam. Maar er zijn ook niet-lichamelijk voordelen van hardlopen die het zeker de moeite waard maken om te gaan beginnen met hardlopen. En deze mentale voordelen zijn minstens zo belangrijk voor jouw gezondheid.

Hardlopen maakt blij

Ieder mens is natuurlijk anders, maar vrijwel iedereen voelt zich vrijwel direct een stuk beter tijdens en na het hardlopen. Door te lopen neemt je concentratie toe, krijg je een beter humeur en kun je lekkerder slapen. Hardlopen maakt dus eigenlijk een erg gelukkig. Er zijn zelfs lopers die verslaafd raken aan het geluksgevoel van hardlopen. Deze lopers hebben dan een ‘runner’s high’. Het is het euforische gevoel dat je ervaart wanneer jouw lichaam tijdens het hardlopen endorfine produceert.

Voordelen van hardlopen

Daarnaast zorgt hardlopen er natuurlijk ook voor dat je een gezonde dagritme ontwikkelt. Door te gaan hardlopen breek je jouw dagelijkse routine, ga je naar buiten (ook bij slechts weer) en doe je andere indrukken op. Ook dit zorgt er weer voor dat je een stuk vrolijker de dag door komt.

Meer zelfvertrouwen

Door te hardlopen voel je je niet alleen lichamelijk gezonder en mentaal gelukkiger. Jouw zelfvertrouwen krijgt er ook een enorme boost door. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat je voor jezelf steeds nieuwe doelen gaat stellen. En wanneer je deze doelen bereikt dan voel jij je daar erg goed bij. Alleen al het feit dat je jezelf ertoe hebt gezet om te gaan hardlopen en sportief bezig te zijn, terwijl de meesten nu lekker warm thuis zitten, is een schouderklopje waard. Zo krijg je meer waardering voor jezelf en ga je er ook op andere vlakken op vertrouwen dat je meer aankunt dan je misschien had verwacht.

Lekker ontspannen

Misschien niet het meest voor de hand liggende, want hardlopen kan erg intensief zijn, maar een belangrijk voordeel van hardlopen is dat je er lekker van kan ontspannen. Het is vaak een moment in jouw drukke week waarop je even helemaal los kunt komen van de dagelijks sleur en je gedachten even op nul kunt zetten. Dit komt omdat je tijdens het lopen je concentratie gericht hebt op je lichaam, de manier waarop je beweegt en je ademhaling. Zo komen je gedachten even helemaal vrij van werk, studie, vrienden en familie. Het is een moment waarop je je gewoon heerlijk vrij kunt voelen van al hetgeen om je heen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *