Waar sommige mensen zich druk maken om het kwijtraken van een paar kilo, heeft een andere juist behoefte aan de mentale voordelen van lopen. Zo zou iedereen eigenlijk wel een goede reden moeten hebben om die loopschoenen weer eens uit de kast te halen.
8 redenen om te lopen
Om je net dat extra zetje in de rug te geven, heb ik een lijst met 8 geweldige tips bij elkaar gesprokkeld om je te overtuigen te beginnen met je eerste loopsessie. Hardlopen is namelijk erg goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.
1. Lopen is de meest efficiënte vorm van sporten
Wanneer je wekelijks minimaal drie keer in de week loopt, zal je snel resultaat merken en zien. Zo ben ik zelf na twee maanden drie tot vier keer in de week vijf kilometer hardlopen, maar liefst 5 kilo kwijtgeraakt. Niet alleen op gewicht, maar ook op conditie en gezondheid zal je snel een vooruitgang zien en voelen. Meer dan bij de meeste andere sporten.
2. Het is makkelijk om te beginnen met lopen
Voor lopen hoef je geen dure abonnementen of ingewikkelde contracten af te sluiten. Je trekt je schoenen aan, loopt naar buiten en begint! Simpel. Waar je ook woont, er is altijd wel een weg of route die je kunt gebruiken om op te lopen.
3. Het kost (bijna) niets
Ja, dat hoor je goed. Lopen is één van de meest voordelige sporten die er zijn. Je hoeft je namelijk niet aan te sluiten bij een dure sportschool, of speciale apparatuur en materialen aan te schaffen. Het enige wat je nodig hebt zijn goede hardloopschoenen en wat kleding (ook wel zo prettig voor eventuele mede-weggebruikers).
4. Goed voor je hoofd
Ook al is lopen intensief, voor veel mensen is het pure ontspanning. Vooral wanneer je hoofd vol zit met de drukte van het dagelijks leven, doet een half uurtje hardlopen wonderen. Je hoofd is na het lopen lekker leeg, waardoor je meer kunt genieten van de rest van je dag.
5. Weg met die kilo’s!
Lopen is goed voor het kwijtraken van de (laatste) kilo’s. Zoals ik hierboven noemde ben ik twee maanden nadat ik begon met lopen vijf kilo kwijtgeraakt. Uiteraard is het wel belangrijk dat je daarnaast ook op je voeding let en dus niet na het lopen alle kilo’s er weer bij aan snoept.
6. Bepaal je eigen tempo en tijden
Lopen doe je niet in een team en meestal alleen. Je bent dus niet afhankelijk van anderen en kunt je eigen tempo bepalen. Ook de tijd en dagen waarop je gaan lopen kun je zelf indelen. Het is wel aan te raden om een vaste dag en tijd te reserveren om te hardlopen, om te voorkomen dat het er bij in sluipt en je “vergeet” te lopen.
7. Lopen is goed voor je hart
Regelmatig lopen (en sporten over het algemeen) is goed voor je hart en voorkomt hart- en vaatziekten. Wanneer je veel loopt, zal je hart in rust ook minder snel pompen. Daarnaast verlaagd het je bloedruk en helpt het je om af te vallen.
8. Lopen is goed voor je botten
Door regelmatig te lopen, maak je je spieren sterker. Dat zorgt er weer voor dat je botten beter beschermd blijven. Daarnaast wordt er meer weefsel op je botten aangemaakt tijdens inspanning. Daarmee voorkom je dus dat je botten op latere leeftijd ontkalken.
9. Lopen is goed voor je vel!
Wanneer je regelmatig loopt is dat goed voor je huid. Dat komt omdat bij zweten en hitte, de bloedcirculatie in je lichaam wordt versneld en dat helpt je huid om zichzelf sneller op te schonen. Daarnaast zullen afvalstoffen in je huid tijdens het zweten sneller worden afgevoerd.
10. Bijna iedereen kan het!
De meeste georganiseerde loopwedstrijden zijn voor zowel onervaren als ervaren lopers. Dat betekent dus dat je niet persé ervaren hoeft te zijn om mee te doen aan een leuke loopwedstrijd in de buurt. Voor wedstrijden geldt meestal dat gezelligheid belangrijker is dan de prestatie.
In Nederland is lopen gelukkig een sport die veel bekendheid heeft, waardoor er veel loopevenementen worden georganiseerd. In iedere provincie vindt er geregeld een hardloopevenement plaats. Daarnaast heeft Nederland ook redelijk wat loopverenigingen.
Conlusie
Lopen is goed voor je mentale en fysieke gezondheid, helpt je bij het afvallen en is super laagdrempelig. Geen redenen dus om niét te beginnen met lopen.