Het hart pompt per minuut ongeveer 4 tot 5 liter bloed rond. Het bloed brengt voedingsstoffen en zuurstof naar alle spieren en organen in je lichaam. Bij iedere keer dat het hart pompt, klopt te hart. Je hartslag is dus eigenlijk het aantal keer dat je hart het bloed rondpompt in je lichaam. Hoewel we de getalletjes op de weegschaal vaak erg belangrijk vinden, gaat er meestal een stuk minder aandacht uit naar ons hart. En dat terwijl ons hart ons juist zoveel kan vertellen over onze gezondheid, en je zelfs ook kan helpen bij het afvallen.

Wat is een normale hartslag in rust?

Hardlopers (maar ook andere sporters) hebben doorgaans een langzamere hartslag dan mensen die minder actief zijn. Dat geldt ook voor de hartslag in rust. Wanneer je veel hardloopt of sport en je ‘s avonds een paar uur op de bank zit, kan het dus zijn dat jouw hartslag een stuk lager is dan die van je partner, vriend(in) of familielid die geen sport beoefend.

De hartslag in rust ligt bij minder actieve/gemiddelde sporters ongeveer tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Je hartslag in rust is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan bijvoorbeeld wat je op het moment van meten aan het doen bent, of je gespannen bent en of je alcohol gedronken hebt. In deze gevallen zal je hartslag namelijk ook wat hoger zijn dan anders.

In rust zou je hartslag dus niet hoger moeten zijn dan 100 slagen per minuut, omdat je hart anders een stuk harder moet werken.

Wanneer is mijn hartslag te hoog?

Een hartslag die in rust boven de 100 slagen per minuut komt, is te hoog. Dit wordt ook wel Tachycardie genoemd. In veel gevallen wordt zo’n hoge hartslag veroorzaakt door andere problemen. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van:

  • Griep
  • Een hoge bloeddruk
  • Stress
  • Het drinken van veel alcohol
  • Schildklierproblemen
  • Hartaandoeningen.

Een hoge hartslag voelt niet alleen onprettig, maar is dus zeker ook niet zonder gevaar. Het kan leiden tot hartfalen of het verliezen van je bewustzijn.

Is je hartslag regelmatig boven de 100 slagen per minuut, neem dan contact op met je huisarts.

Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die jarenlang door hebben gelopen met een rusthartslag van meer gemiddeld meer dan 83 slagen per minuut, 55% meer kans hadden op hartfalen dan mensen met een lagere hartslag.

Wanneer is mijn hartslag te laag?

Aan de andere kant zijn er ook mensen die in rust een hartslag hebben onder de 60 slagen per minuut. Dit staat bekend als Bradycadie. Bradycadie betekent dat de hartslag te traag is en er dus onvoldoende zuurstof door het lichaam wordt gepompt.

Wanneer je een te lage hartslag hebt, kan dat behoorlijk onprettig aanvoelen. De symptomen van Bradycadie zijn als volgt:

  • duizeligheid;
  • chronisch gebrek aan energie;
  • kortademigheid;
  • flauwvallen.

Een lagere hartslag kan ontstaan bij het gebruik van bepaalde medicijnen, wanneer je ouder bent dan 65 of bij hartproblemen.

Zoals ik al eerder benoemde is een lage hartslag in rust gelukkig niet altijd iets waar je je zorgen over moet maken. Veel hardlopers en andere sporters hebben een rusthartslag onder de 45 slagen per minuut. Dat noemen we een sporthart. Het hart is een spier dat eigenlijk net zo functioneert als alle andere spieren in ons lichaam.  Wanneer je spieren traint, worden ze groot. Het hart doet precies hetzelfde. Wanneer je veel hardloopt, wordt je hart dus groter. Als je vervolgens rustig achter je bureau zit, pompt het hart een stuk zachter. Omdat het hart groter is, kan het namelijk met één slag al een enorm volume aan bloed rondpompen.

Over het algemeen is een lagere hartslag dus veel beter dan een hoge hartslag.

Hoe meet ik mijn hartslag in rust?

Met een hartslagmeter of hardloophorloge kun je je hartslag natuurlijk vrij nauwkeurig opmeten. Tegenwoordig hebben de nieuwste mobiele telefoons zelfs ook een app voor het meten van je hartslag.

Normale hartslag voor hardlopers

Heb je geen van dit soort apparaten bij de hand, dan is er natuurlijk ook nog de meest ouderwetse manier, namelijk: tellen! Leg je duim of wijsvinger op de binnenkant van je pols. Druk net zolang totdat je je hartslag voelt. Zet vervolgens een stopwatch op 1 minuut en tel ondertussen de slagen van je pols. Je weet nu hoeveel slagen je hart per minuut slaat.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Je hartslag kan enorm variëren per moment, per dag en per activiteit. Het is wel goed om zo nu en dan je hartslag eens onder verschillende omstandigheden te meten om te kijken wat jouw normale hartslag ongeveer is. Wanneer je hartslag om onverklaarbare redenen zomaar veranderd, neem dan contact op met de dokter. Let ook op andere klachten, bijvoorbeeld wanneer je tijdens het hardlopen eerder moe bent dan normaal of sneller buiten adem bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *