Veel mensen moeten er niet aan denken om de hardloopschoenen aan te trekken als het erg warm is. Andere mensen vinden het heerlijk om hard te lopen in de hitte. Hoor jij bij de laatste groep enthousiaste hardlopers? Ga dan niet zomaar op pad als het warm is buiten, maar lees eerst onderstaande tips om veilig te kunnen hardlopen in de hitte. 

Rennen in de zomer

Tips voor veilig hardlopen wanneer het erg warm is

Omdat een echte hardloper zich niet laat tegenhouden door regen, kou of hitte volgen hier wat tips die het voor jou zo veilig mogelijk maken tijdens je hete run.

Loop niet in de volle zon

Het is niet verstandig om in de volle zon te gaan hardlopen, simpelweg omdat de zon schadelijk is voor je huid. Je kunt dan ook beter in de vroege ochtend een rondje gaan lopen of aan het einde van de dag, als de zon wat minder sterk is. Bovendien is dit ook veel prettiger, want die felle zon maakt het hardlopen er niet gemakkelijker op.

Neem drinken mee

Als het warm is, zweet je meer. Het vocht dat je kwijtraakt door veel te zweten, moet je weer aanvullen. Doe je dit niet, dan krijg je hoofdpijn en kun je zelfs extreem duizelig worden. Neem daarom altijd drinken mee als je bij warm weer gaat hardlopen. Of zorg dat je weet waar je onderweg water kunt tappen. In het centrum van grotere steden zijn vaak punten aangelegd waar je kosteloos water kunt tappen. Zorg dat je hardlooprondje langs zo’n punt gaat.

Ook is het geen overbodige luxe om wat te eten mee te nemen voor onderweg. Dit hoef je niet op te eten als je er echt geen behoefte aan hebt, maar het is toch handig om bij de hand te hebben als je een beetje duizelig wordt.

Let op je hartslag

Dit geldt voor elke run, maar zorg dat je je hartslag in de gaten houdt. Als het zeer warm is en je hartslag is veel hoger dan normaal is het een goed idee wat gas terug te nemen. De meeste hardloophorloges hebben tegenwoordig een behoorlijk goede hartslagmeter. Als je geen hardloophorloge hebt is het wellicht een idee er eentje aan te schaffen. Op je telefoon vind je bijvoorbeeld wel je afstanden en snelheden, maar niet je hartslag.

Rennen – Wandelen – Rennen

Als het op een gegeven moment toch te heet voelt, is het geen schande even wat gas terug te nemen en een stukje op wandeltempo door te gaan. Rennen afwisselen met wandelen zorgt voor wat verkoeling en je hartslag heeft de kans wat te dalen. Sowieso is rennen op iets harder dan wandel-tempo een goed idee bij extreme temperaturen.

Laat je pet thuis

Veel hardlopers dragen een petje in de zomer. Een pet beschermt je ogen tegen de zon, maar toch kun je beter geen petje dragen als het echt warm is buiten. De warmte die je lichaam opbouwt tijdens het hardlopen, moet er namelijk weer uit kunnen.

Een groot deel van de warmte verdwijnt via je hoofd en als je een petje draagt tijdens het rennen, kan de warmte er niet uit. Daar kun je oververhit raken. Als je je ogen wil beschermen tegen de zon tijdens het lopen, kun je beter een sportieve zonnebril dragen. Als je genoeg water bij je hebt is het ene goed idee af en toe wat water of je hoofd en nek te sprenkelen, om wat meer verkoeling te krijgen.

Smeer je goed in

Ook als je in de ochtend of in de avond gaat lopen, is het belangrijk om je goed in te smeren. De ochtend- en avondzon kan namelijk ook fel zijn. Dit betekent dat ook het zonnetje in de vroege ochtend of het zonlicht in de vroege avond schadelijk kan zijn voor je huid. Om te voorkomen dat je verbrand, raden wij je aan je goed in te smeren. Doe dit een half uurtje voor vertrek, zodat de zonnebrand goed ingetrokken is als je op pad gaat.

Met deze tips moet het al een stuk veiliger zijn om bij 25+ graden te gaan rennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *