De 5 beste hardloopschoenen van 2021

Vind jij het heerlijk om meerdere keren per week een rondje te gaan hardlopen of wil je juist gaan beginnen met hardlopen? Dan weet je vast al wel dat het dragen van goede schoenen essentieel is voor een goede run. Draag je altijd geschikte hardloopschoenen, dan neemt de kans op een blessure tijdens of na het hardlopen aanzienlijk af. Daarnaast zal het hardlopen je makkelijker afgaan en zal je in staat zijn om langere afstanden af te leggen.

Waarop moet je letten bij het aanschaffen van hardloopschoenen?

Maar hoe weet je nu welke hardloopschoenen het meest geschikt zijn voor jou? Het vinden van het juiste paar schoenen kan erg lastig zijn. De beste hardloopschoenen zijn namelijk erg afhankelijk van wie de schoen aantrekt. Toch zijn er bij de aanschaf van een nieuw paar hardloopschoenen een aantal factoren waarmee je rekening kunt houden.

Neutrale- en antipronatieschoenen

Hardloopschoenen zijn op te delen in deze twee groepen: neutrale hardloopschoenen en antipronatieschoenen. Als je op zoek bent naar een nieuw paar schoenen, dan zal je moeten nagaan op welke manier jij hardloopt. Afhankelijk van jouw renwijze kun je dan op zoek gaan naar daarvoor bestemde schoenen.

Lopers met een neutrale pronatie landen tijdens het hardlopen op de buitenkant van de hiel, waren de voet vervolgens naar binnen kantelt. Zo dempt het lichaam de schok en vangt het jouw lichaamsgewicht op.

Landt jouw voet tijdens het rennen achter op de buitenkant van de hiel en kantelt de voet vervolgens teveel naar binnen, dan ontstaat er te veel druk op de binnenkant van de voet. Er is dan sprake van overpronatie. Is dit de wijze waarop jij rent, dan zal je op zoek moeten gaan naar schoenen die jouw voet hierin ondersteunen.

Komt er relatief veel druk op de buitenkant van de voet te staan doordat jouw voet op de buitenkant van de hiel land maar vervolgens niet of amper naar binnen kantel, dan noemen we dit onderpronatie. Om de schok te kunnen opvangen zal je bij de aanschaf van jouw schoenen moeten opletten of deze hierin voorzien.

Gewicht van de schoenen

Ook het gewicht van hardloopschoenen kunnen zeer verschillen. Over het algemeen worden hardloopschoenen die lichter in gewicht zijn, ervaren als sneller en meer responsief. Dit maakt het rennen wel makkelijker, maar jouw voeten zullen minder beschermd zijn tegen de schokken.

Luxere schoenen die veel comfort bieden zijn over het algemeen iets zwaarder. Het rennen gaat dan iets minder soepel, maar je bent er wel van verzekerd dat het hardlopen comfortabeler verloopt.

Ben jij gevoelig voor blessures, kies dan niet voor de lichtgewicht schoenen, maar ga voor een paar dat iets meer comfort biedt aan jouw voeten en knieën. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je het hardlopen nog lang en met veel plezier kunt blijven doen.

De 5 beste hardloopschoenen van 2021

Nu je weet waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuw paar hardloopschoenen zal de zoektocht naar een geschikt paar een stukje eenvoudiger worden. Om je toch nog iets verder op weg te helpen, heb ik een top 5 samengesteld van hardloopschoenen die uitermate geschikt zijn voor zowel beginnende als ervaren lopers.

1. Nike Zoom Pegasus 38 hardloopschoenen voor dames

 

Beste hardloopschoenen voor dames -Nike Zoom Pegasus 38

 

De Nike Pegasus is een razend populaire hardloopschoen onder de neutrale lopers. De schoen staat bekend om zijn uitgebalanceerde karakter en de 38e editie heeft een paar interessante vernieuwingen.

Zo concentreren de Air zoom-luchtkussens zich nu vooral in de voorvoet van de schoen en zijn ze dikker en effectiever dan voorheen. Doordat de kussens zich centreren in de voorvoet, zorgt dit voor een verend effect tijdens het hardlopen. In de rest van de zool, met name in de hiel, is lichte en zachte React foam gebruikt. Dit maakt de schoenen dat de schoenen zeer comfortabel zitten, maar toch licht in gewicht zijn. De ideale hardloopschoenen voor dames.

2. Asics Kayano 27

 

beste hardloopschoenen Asics Kayano 27

 

Deze 27e editie van de Asics Kayano bewijst maar weer eens dat dit één van de meest betrouwbare schoenen in deze categorie zijn. De schoenen zijn nog steeds voorzien van het belende gel dat schokken tijdens het lopen volledig absorbeert.

De hardloopschoenen zijn voornamelijk geschikt voor overpronerende lopers vanwege de focus op stabiliteit van de schoen. Deze stabiliteit zorgt ervoor dat je meer steun ondervindt tijdens het lopen.

3. ASICS Gel Nimbus 22

 

Asics Gel Nimbus 22 hardloopschoenen

 

Maar ook de ASICS Gel Nimbus 22 zijn al jaren razend populair onder neutrale renners. De Nimbus 22 maakt eveneens gebruik van schokdempende gel in de hak van de schoen en onder de voorvoet. Gecombineer met de extra FLYTE-foam zorgt de gel ervoor dat schokken goed worden geabsorbeerd.

De veerkracht in de schoenen zorgt daarnaast voor een lekker responsief gevoel op de weg tijdens het hardlopen. De steunkussentjes, die langs de schoenopening aangebracht zijn, vergroten de positieve ervaring van de schoen door ervoor te zorgen dat de hiel goed stabiel blijft. Tot slot is de zool gemaakt uit stevig rubber en voorzien van extra grip op de voetzolen. Deze schoenen zijn dus ook onder slechts weersomstandigheden zeer betrouwbaar.

4. Nike Revolution 5

 

Nike Revolution 5 beste hardloopschoenen

 

De Nike Revolution 5 is de ideale hardloopschoen voor renners die graag comfort willen, maar een kleiner budget te besteden hebben.

Deze hardloopschoenen zijn voorzien van uiterst zacht foam dat jouw stappen opvangt  tijdens het hardlopen. Dit maakt dat de schoenen niet alleen comfortabel zitten, maar ook dat jij het gevoel hebt je makkelijker over de weg te kunnen voortbewegen.

De bovenkant van de schoenen is gemaakt van licht knit materiaal dat de gehele voet omsluit voor optimale ventilatie en een ondersteund gevoel. De stevige, rubberen buitenzool zorgt voor grip op diverse ondergronden zodat deze schoenen geschikt zijn voor iedere track.

5. Nike Downshifter 10

 

Nike Downshifter 10 hardloopschoenen

 

Een andere  budgetvriendelijke loopschoen van Nike is de Downshifter 10. Deze schoen is een echte aanrader omdat deze voor het prijskaartje dat eraan hangt absolute comfort garanderen.

Het lichtgewicht mesh materiaal rondom de voet zorgt voor ventilatie tijdens het lopen en biedt de voet daarnaast de nodige steun en loopcomfort. Het verstevigde materiaal bij de veters vergroot daarnaast de duurzaamheid van de schoenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *