Ben je al een tijdje aan het hardlopen? Dan heb je ongetwijfeld kennis gemaakt met Strava. Strava wordt gezien als één van de meest toegankelijke en motiverende fitnessplatforms op dit moment. Het platform biedt uiteenlopende mogelijkheden om jouw trainingen te kunnen verbeteren en om in contact te komen met andere lopers.

Wat is Strava?

Strava is zoals gezegd een fitnessplatform, waarmee je jouw trainingen kunt volgen en kunt vergelijken. Strava is begonnen als platform voor wielrenners, maar is nu eigenlijk populairder geraakt bij de hardlopers. Strava profileert zich door nauwkeurige analyses van je trainingen aan te bieden en je hardloopprestaties te vergelijken met eventuele andere trainingen die je doet en registreert via de app.

Wat kun je met Strava?

Strava deelt daarnaast al je gps-activiteiten op in kleine delen, dit worden segmenten genoemd. Deze segmenten staan steeds voor een specifieke eigenschap of onderdeel van een trainingen. Denk bijvoorbeeld aan een klim of een deel van een zwemroute op open water. Voltooi je een segment dan wordt de tijd daarvan vastgelegd. De informatie die je hiermee kan vergaren is uitermate interessant wanneer jij je aan het voorbereiden bent op bijvoorbeeld een wedstrijd en wanneer je jouw tijd wenst te verbeteren. Zo weet je precies waar jouw krachten zitten en waar je wellicht nog wat aandacht aan moet besteden.

Het succes van Strava is echter niet zozeer te danken aan de indrukwekkend hoeveelheid informatie die je kunt verkrijgen met betrekking tot je prestaties. Het platform is voornamelijk bekend om de omvangrijke community eromheen die inmiddels is ontstaan. Het platform heeft zich namelijk ontwikkeld tot een sociaal netwerk voor alle soorten atleten. Dit werkt voor vele lopers ontzettend motiverend om gestelde doelen te behalen en te delen.

De voordelen van een premium Strava abonnement

Wat zo mooi is aan Strava is dat de meeste functies gratis zijn voor een ieder die de app download. Dit betekent dat je geen abonnement hoeft aan te schaffen om de belangrijkste functies van Strava te kunnen gebruiken. Ben je nog niet zo lang aan het lopen of loop je voornamelijk voor de ontspanning en ben je niet geïnteresseerd in jouw tijden en prestaties? Dan heb je niet meer nodig dan de gratis versie.

Voor de gevorderde hardloper is het toch wel interessant om een abonnement te nemen op de premium functies die Strava aanbiedt. Hoewel de gratis versie al ontzettend veel informatie verschaft over jouw loopprestaties, kun je met de premium functies van Strava jouw trainingen tot een hoger niveau tillen. Wij zetten de belangrijkste functies voor jou uiteen.

Strava verbinden

Hoewel de app door veel gebruikers gebruikt zal worden op een smartphone, kun je jouw Strava account ook verbinden met sporthorloges, hartslagmeters en andere diensten. Praktisch alle sporthorloges en de meeste smartwatches kunnen automatisch gegevens naar je Strava account sturen, door deze te koppelen met je device. Kom je thuis na een training dan synchroniseert jouw device met het gekoppelde Strava account en verschijnt de training automatisch in jouw activiteitenlijst. Ontzettend handig wanneer je niet altijd zin hebt om een telefoon mee te nemen.

Je koppelt het apparaat of de dienst door in het instellingenmenu van Strava de optie ‘Koppel andere services’ aan te klikken. Hiermee kan de app gegevens delen met een groot aantal andere diensten zoals de calorieënteller van MyFitnessPal. Ook kunnen jouw trainingen worden gelinkt met Google Fit of Apple Health. Maar ook tienduizenden andere bedrijven hebben de Strava API gebruikt om creatieve nieuwe producten en diensten mee te leveren.

Neem deel aan trainingsschema’s en challenges

Een andere reden om voor een premium abonnement te gaan zijn de ingebouwde trainingsschema’s. Strava biedt een verscheidenheid aan schema’s aan voor allerlei verschillende evenementen en wedstrijden. Heb je een premium abonnement en ben je op zoek naar een trainingsschema? Dan ga je naar de planningspagina, waar je toegang hebt tot een groot aantal trainingsschema’s. Nadat je je hebt aangemeld voor een schema, zal Strava jouw voortgang en prestaties gaan bijhouden. Erg leuk wanneer je in jouw directe omgeving geen buddy’s kunt vinden om mee te gaan hardlopen, maar wel graag jouw interesses deelt met anderen.

Onderaan deze pagina vind je ook kortere uitdagingen of challenges terug waarbij je kunt bijdragen aan een groepsdoel: zoals het gezamenlijk behalen van een exact aantal gelopen kilometers. Deze sociale uitdagingen dragen ontzettend bij aan het verhogen van jouw motivatie.

Word lid van een hardloopclub

Doe jij het goed op externe motivatieprikkels, dan zijn de virtuele hardloopclubs van Strava precies wat jij nodig hebt. Deze clubs bieden jou de mogelijkheid om mee te doen aan wedstrijden en uitdagingen tussen echte gebruikers. Er zijn loopclubs te vinden van bepaalde sportmerken, maar ook van mensen bij jou in de buurt. In de app kun je clubs zoeken op basis van locatie of op naam. Zelf kun je ook een club aanmaken! Handig wanneer je met een groep vrienden of collega’s elkaars prestatie wilt bijhouden en elkaar wilt blijven motiveren om beter te gaan presteren.

Elkaar blijven aanmoedigen doe je in Strava door het geven van kudo’s. Dit is een manier om in Strava iemand te feliciteren met een indrukwekkende hardloopsessie. heb je jouw training geheel met vrienden of clubleden, dan kunnen deze jou een kudo geven. Natuurlijk heel erg vleiend wanneer jouw succes worden opgemerkt door mede lopers.

Strava biedt ook een handige tijdbesparende mogelijkheid om iedereen die heeft meegedaan aan een specifieke wedstrijd of evenement, in één keer een kudo te geven voor zijn of haar prestatie. iedereen die aan dezelfde wedstrijd heeft meegedaan als jij, is terug te vinden in jouw activiteitenanalyse. Als je daarop klikt, kun je alle deelnemer in één veeg een pluim geven voor de geleverde prestaties. Zo houd je elkaar lekker gemotiveerd om te blijven presteren en maak je meteen vrienden.

Een verscheidenheid aan data en analyses

Alsof de gratis versie niet al genoeg aan informatie verschaft over de door jou geleverde prestaties en vooruitgang, krijg je met een premium abonnement toegang tot nog meer data, analyses en vergelijkingen. Met al deze informatie krijg je een steeds beter inzicht op jouw vooruitgang en verbeterpunten.

Zo heb je functies die specifiek informatie verschaffen over de voorbereiding op een bepaalde door jouw geselecteerde wedstrijd. Maar kun je ook zien hoe jij je verhoudt tot andere Strava gebruikers van dezelfde leeftijd of hetzelfde gewicht die ook aan deze wedstrijd gaan meedoen. Zo heb je een goed beeld van hoe jij deze wedstrijd gaat lopen in vergelijking met andere lopers en waar jij de aankomende weken misschien extra wilt gaan werken.

Daarvoor biedt Strava ook een uitgebreide tempoanalyse of vertelt Strava je wanneer je er verstandig aan doet om een pauze te nemen gebaseerd op jouw relatieve inspanningsgegevens. Zo kan Strava jou meer inzichten bieden in jouw trainingen, prestaties en doelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *