Leren hardlopen met de hulp van “Hardlopen met Evy”

Apps voor het bijhouden van je hardloopprestaties zijn intussen helemaal niet meer weg te denken. Ze helpen je bij het bijhouden van je tijd, tempo, hartslag en route. Ook al lijken de hardloop-apps tegenwoordig erg veel op elkaar, er zijn er een paar die uitsteken bij de rest. Zo ook de hardloop-app van “Hardlopen met Evy”. 

Het Start to Run programma van Evy Gruyaert is een prima manier om te leren hardlopen of om na een periode van stilzitten weer aan de slag te gaan. Via deze app leer je in een tijdsbestek van 10 weken 5 kilometer aan 1 stuk hard te lopen. De training is zo opgesteld dat je hardlopen in eerste instantie afwisselt met stevig lopen, waarna je later steeds meer probeert het lopen te vervangen door hardlopen. 

Hardlopen met Evy

De app “Hardlopen met Evy” bevat maar liefst 25 trainingsschema’s, voor zowel beginnende als gevorderde hardlopers. Tijdens het hardlopen is het de bedoeling dat je gebruik maakt van oordopjes, zodat Evy je kan motiveren en trainen om net dat bee(n)tje extra te geven. 

Hoe werkt de app? 

Start to Run app

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het de bedoeling dat je in een rap tempo (10 weken) 5 kilometer aan 1 stuk leert hardlopen. De trainingen zijn geschikt voor iedereen; van beginnende hardlopers tot aan ervaren marathon-hardlopers.

De hardloopschema’s zijn als volgt opgebouwd: 

 • Aan het begin van iedere trainingsessie begin je met 5 minuten rustig opwarmen. 
 • Vervolgens begin je aan de eerste hardloopsessie zodra Evy dat zegt.
 • In de eerste paar weken mag je vaak na enkele minuten hardlopen alweer gewoon stevig wandelen. Hoe verder je in de training bent, hoe minder wandeltijd je op den duur krijgt. 
 • Je eindigt uiteindelijk met een cooling-down.

Het mooiste is dat je dit dus niet zelf hoeft te bepalen, maar dat je via je oordopjes instructies en oppeppers krijgt van Eva.

Hardlopen met Evy: Wat is het en hoe werkt het?

Waarom rennen met Evy

Natuurlijk kun je ook besluiten om zelf te lopen zonder de app van Evy of welke andere fitness-app dan ook. Toch zijn er een aantal voordelen aan deze app die je misschien net dat stapje extra laten zetten. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje: 

 • Hardlopers die geen app gebruiken, rennen net zover totdat ze kunnen en als ze niet meer kunnen stoppen ze. Dit geeft je geen inzicht in hoever je bent en of je jezelf overtroffen hebt ten opzichte van een vorige keer.
 • Evy vertelt je wat je moet doen en wanneer. Wanneer je mag wandelen en wanneer je kunt hardlopen, maar ook hoe je tijdens het lopen bijvoorbeeld het beste adem kunt halen.
 • Je krijgt een peptalk tijdens het lopen: Evy motiveert je tijdens het lopen om net een beetje meer te geven dan anders.
 • Tijdens je training krijg je tips over bijvoorbeeld eten, de beste hardloopkleding en houding. 
 • Wanneer Evy niet praat hoor je muziek.
 • Als je trainingen en doelen worden bijgehouden in de app. Je kunt deze gegevens delen met medelopers.
 • Er zit een beloningsysteem gekoppeld. Voor iedere training die je afrond krijg je een beloning in de vorm van punten. Met deze punten kun je vervolgens weer korting krijgen op het volgende hardloopschema.
 • Je kunt de “Hardlopen met Evy” app ook installeren op je smartwatch, waardoor je geen telefoon meer nodig hebt. 

Nadelen van Hardlopen met Evy

Naast alle voordelen moeten er vast ook een aantal nadelen aan de app zitten, toch? En ja, ook al wegen ze niet op tegen de voordelen, ze zijn er wel.

Hieronder som ik ze voor je op: 

 • Je bent Nederlander of je bent het niet: Voor ieder hardloopschema betaal je een eenmalig bedrag. Zo kost een normaal loopschema 300 punten (omgerekend 3,99). Je kunt een deel van deze kosten natuurlijk terugverdienen door punten te halen voor trainingen. 
 • Een telefoon (met oordopjes) of een smartwatch is een must om mee te nemen tijdens je run om gebruik te kunnen maken van de app. 
 • Je hebt internet nodig om gebruik te maken van de app. 
 • Het hardlopen begint en stopt wanneer Evy dat zegt. Dit kan je beperken wanneer je na een hardloopsessie nog energie over hebt. 
 • Conditietraining heeft bij onervaren lopers veel tijd nodig. Het kan voorkomen dat je halverwege stopt omdat de training alsnog te zwaar voor je is.

Afvallen met “Hardlopen met Evy”

Je wilt overtollige kilo’s kwijt door te beginnen met hardlopen? Verwacht in dat geval niet gelijk wonderen van Hardlopen met Evy. Je leert hier immers om hard te lopen en dat zal je in eerste instantie veel energie kosten.

In een hoge hartslag hardlopen is zeker niet verkeerd, maar het is minder goed om af te vallen. Pas als je lichaam gewend is geraakt aan de intensiviteit van de hardloopsessie zul je makkelijker gaan lopen. Je hartslag vertraagd daardoor, waardoor je in de vetverbrandingszone komt te zitten. De ideale hartslag voor het verbranden van vet ligt tussen de 70% en 74% van je maximale hartslag. 

Toch is het goed voor je lichaam om ook je conditie te trainen. Hoe beter je conditie is, des te langer je de volgende keer door kunt gaan. 

Conclusie

Alle punten tegen elkaar afgewogen zijn we zeker tevreden om te lopen met Evy. Het is een goede app om je net dat extra steuntje in de rug te geven en die 5 kilometer aan 1 stuk hardlopen te halen en je te motiveren wanneer je anders eigenlijk op had willen geven. 

Het grootste nadeel van de app is dat het niet altijd voor iedereen geschikt is. Zo kan de eerste trainingen bijvoorbeeld te zwaar voor je zijn of heb je langer de tijd nodig om je conditie en looptijd te  verbeteren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *